недеља, 20. мај 2012.

Cene nekretnina idu dole ali malo sutra

Srbija - zemlja nepismenih i zaboravnih


Kada kažete detetu od 4 godine da će mu sutra kroz dimnjak doći babaroga ako ne bude dobar, to mu dodje na isto kao kada na b92 pročitate i čujete da stanove u Beogradu neće niko da kupi i da će cene morati dole a naše nešpismeno i neobrazovano stanovništvo se primi kao saučešće na tu patketinu.

Zašto je stanovnike Srbije tako lako obmanjivati?


Kratak pregled. kada bi neki novinar znao šta je to Internet, kako se Internet koristi, mogao bi da za jedna dan napravi ekspertsku analizu obman na istu temu koje plasiraju državni i kupljeni privatni mediji na čelu sa b92.



Ta analiza bi pokazala da je ovakvih naslova cene nekretnina idu dole ali nema ko da ih kupi, u skoro neizmenjenom olbiku, bilo na desetine, na stotine po svim medijima ali cene realno ne idu dole tržišnom već lihvarskom brzinom.

U čemu je razlika izmedju realne, tj. tržišne i lihvarske brzine pada nekretnina?

U slučaju realne, tržišne cene nekretnina, civilizacijska pravila koja želimo da važe i kod nas, ali na našu nesreću ne važe, kažu da cene nekretnina padaju ako je manja potražnja i obrnuto, ako je potražnja veća stiču se uslovi da cene nekretnina rastu.

Šta to ne valja kod nas? Pošto su oni čedni gradjani koji su imali viška neprijavljenog i blago rečeno sumnjivo stečenog novca, uspešno uveli taj novac u obrt i izmedju ostalog pokupovali nekretnina mali milion, isklljučivo za keš, i pošto su nam tutori sa zapada počeli skretati pažnju da to nije u redu, naglo je opao promet nekretnina.

Dakle, kada su oni koji su imali keš uzeli šta su hteli i sada bez poreza naplaćuju kirije, a ostatak sveta u Srbiji nema ni za leba a kamoli za stabnove i nekrentine.

Prema tome, naglo je pao promet nekretnina, jer nema više keš kupaca. I? Bilo bi najlogičnije očekivati da investitori spuste cene jer marže od 100%, pa i mnooooogo više nisu mogli više da dobiju, jer nemaju od koga. Sirotinju nema pas za što da ujede a kamoli da je cede za kešovinu za stanove.

I tu kod nas pada tržište nekrentina. Invstitori koji umesto zenica imaju male dolarčiće, potkupe malo državnih službenika, eliminišu konkurneciju, stranu i domaću, i prodaju nekrentien po ceni po kojoj oni hoće, odnosno koliko oni žele da zarade. Nema tu nepismeni sprski narode tržišta niti realne tržišne cene.

Država, koja ima sve manje izvora prihoda, namirisala i videla kolike zarade drpaju investitotri pa i ona počela da gradi - čitaj više o tome na temu ortoped u svetu biznisa i gradjevinarstva.

Ali, država se malo prezaigrala. sposobni državni službencii ne shvataju da možete da imate i državnu televiziju, i ada potkupite b92 da objavljuej sve št hoćete, ali ako stanovništvo nma para onda nemate kome da prodate nekrentine.

Grade Stepu, hoće i na Novi Beograd, ali niko da im kaže da pare koje su zamislil d adobiju dobiti neće jer nisu tržišne cene odnosno cene po kojima oni žele da prodaju su lihvarkse.

Šta su to lihvarske cene u Srbiji?

To su cene po kojima oni koji grade nekretnine žele da prodaju, uz pomoć državnog aparata i da ostvare zaradu koja se nigde u belom svetu tržišno ne može dobiti. Naravno, korumpirani državni mediji i provatne televizije poput b92 se podrazumevaju.
Dakle, žele da prodaju, ali još uvek ne shvataju da je Srbija naglo osiromašila, da se enormno zadužila, da je kurs otišao i da će da leti jako visoko.
U toj situaciji, umesto da cene nekretnina budu primerene standardu, da oni koji imaju normalne prihode mogu da izdvajaju i za ratu stambenog kredita, cene idu kao bajagi nadole ali narod brže siromaši.

Dakle, zabluda i laž koju forsiraju sprski investitori potpomognuti državnim aparatom, je da cene nekretnina idu dole i da ih baš sada treba kupiti.

Laž!

Cene nekretnina idu sporije nego što ide kurs EURA i sporije padaju nego što opada realna kupovna moć srpskog stanovnika.

To je Srbija danas i na žalost ko zna koliko još. Valjda će neka generacija doživeti i tu tržišnu cenu nekretnina u Srbiji.












Нема коментара: